About Me

My photo
Bachok, Kelantan Darul Naim, Malaysia
Assalamualaikum dan selamat sejahtera Alhamdulillah, syukur kehadrat ilahi kerana dengan izin-Nya saya telah berjaya menyiapkan blog ini dengan baik. Tujuan blog ini dicipta untuk berkongsi maklumat dan bertukar-tukar idea dengan kawan-kawan dan juga dengan komuniti di seluruh dunia. Sebagai pelajar yang terlibat secara langsung dengan sosial, saya memerlukan banyak ilmu dan pengetahuan untuk membolehkan saya menjadi seorang kaunselor yang profesional kelak. Hal ini bertujuan untuk membantu insan-insan yang memerlukan pertolongan agar dapat meneruskan kehidupan harian dengan sempurna. SEKIAN, TERIMA KASIH saya adalah seorang yang 'simple" saja. prinsip hidup mendorong saya untuk berusaha mencapai cita-cita suatu hari nanti. tiada harta tak pe, janji ada wawasan. tak pandai pun tak pe, janji ada usaha. tiada guru pun tak pe janji kita nak belajar. ilmu ada di mana-mana sahaja, cuma tinggal lagi samada kita sedar ataupun tidak dengan apa yang berlaku di sekeliling. itulah ilmu yang paling terbaik untuk kita pelajari kerana ia akan menjadi pengalaman dalam hidup kita.

Friday, February 13, 2009

Tentu kita sudah pernah mendengar kalimat ini jadilah dirimu sendiri! Sungguh, jika seseorang mengatakan hal itu kepada anda, dengarkanlah kata-katanya. Dan turutilah sehingga menjadilah anda; diri anda sendiri. Beza jika kepada anda dikatakan ’perkayalah dirimu sendiri!’. Atau, ’dahulukan kepentinganmu sendiri!’. Tidak selalu perlu untuk anda turuti. Sebab, nasihat-nasihat seperti itu sering membuat anda tersesat. Tetapi, jadilah dirimu sendiri merupakan sebuah nasihat yang akan sangat membantu anda untuk menjadikan hidup anda memiliki makna. Jika kepada anda belum pernah ada yang mengatakannya selama ini; maka anggaplah ini merupakan saat bagi anda untuk memulainya. Memulai apa? Memulai untuk ’bersungguh-sungguh’ menjadi diri anda sendiri. Dan, jadilah dirimu sendiri!

Pertama, percayalah bahwa setiap individu itu diciptakan secara unik. Tidak ada satu orang pun dimuka bumi ini yang benar-benar identik. Orang kembar sekalipun. Saya tahu bahwa anda sudah tahu hal itu. Saya juga percaya bahwa anda percaya hal itu. Tetapi, sudahkah anda ’benar-benar’ mempercayai hal itu; dan hidup dalam keyakinan bahwa diri anda itu adalah seseorang yang unik? Anda adalah orang yang unik. Sehingga tak seorang pun di dunia ini yang dapat menyamai diri anda. Baiklah, sekarang mari kita renungkan, menurut pendapat anda; mengapa Tuhan menjadikan kita ini unik dan berbeda satu sama lain? Tepat sekali; Tuhan ingin agar kita saling melengkapi. Sehingga dengan keunikan yang kita miliki, kita bisa memberikan kontribusi. Maka, jadilah kehidupan umat manusia seluruhnya mendekati kesempurnaan.

Cubalah sekarang untuk hidup seperti diri anda yang sesungguhnya. Menerima kekurang-kekurangan diri anda. Dan berfokus untuk mengoptimalkan kelebihan-kelebihan diri. Dengan begitu, anda akan semakin hari semakin mencintai diri anda dalam sebuah penerimaan yang tulus. Anda akan hidup dengan identiti diri anda yang sesungguhnya. Dan anda pasti berhasil untuk menjadi diri anda sendiri. Ya, jadilah dirimu sendiri!

No comments:

Post a Comment